Nyheder og nyhedsarkiv
En oversigt over alle forsidenyheder - nye som gamle.
Sommeren står for døren, og med det følger for manges vedkommende sommerferien. Men hvad sker der, hvis din medarbejder bliver syg før ferien? Eller hvis sygdom skulle opstå midt i ferien?
I denne nyhed vil vi gennemgå de vigtigste retningslinjer og regler, der gælder, når sygdom og ferie overlapper.
Sygdom opstået før ferien påbegyndes:
Hvis din medarbejder melder sig syg inden ferien, har medarbejderen ikke pligt til at begynde ferien, da sygdom er en feriehindring. Ferien vil i så fald blive udskudt og kan aftales/varsles til afholdelse på et senere tidspunkt.
Ferien begynder ved arbejdstids begyndelse den første feriedag, så det er senest dette tidspunkt, medarbejderen skal sygemelde sig, idet ferien ellers anses for påbegyndt.
Sygdom opstået under ferien:
Bliver medarbejderen syg under sin ferie, kan medarbejderen kræve erstatningsferie fra den 6. sygedag. Det vil sige, at medarbejderen selv bærer risikoen for de første 5 sygedage under ferie i hvert ferieår, hvis medarbejderen er ansat hele ferieåret. Det er en forudsætning, at medarbejderen skal melde sig syg, efter de regler der gælder på din arbejdsplads. Det betyder, at der skal ses bort fra sygedage forud for den dag, hvor medarbejderen giver din arbejdsplads meddelelse om sygdommen. Dvs. hvis medarbejderen først melder sig syg på den 4. sygedag, vil de 3 første sygedage ikke tælle med. Bemærk, at hvis medarbejderen ikke har været ansat hele ferieåret, er det færre end 5 sygedage, der er for egen regning beregnet forholdsmæssigt i forhold til ansættelsestiden.
Der kan forekomme helt særlige omstændigheder, som gør, at medarbejderen ikke er i stand til at melde sygdommen til arbejdsgiver på sygdommens 1. dag. Dette kan være tilfældet, hvis medarbejderen kommer ud for svær tilskadekomst eller lignende, der gør medarbejderen ude af stand til at melde sygdommen til arbejdspladsen. Her har medarbejderen ret til erstatningsferie i forhold til sygdommens eller ulykkens indtræden.
Medarbejderen skal også fremskaffe lægelig dokumentation for sygdommen. Det kan være en friattest eller anden betryggende lægelig dokumentation for sygdommen, som fx journaludskrift fra sygehus eller lignende.
Opholder medarbejderen sig i udlandet, skal medarbejderen tilvejebringe en erklæring fra en læge i udlandet, der som minimum indeholder tilsvarende betryggende dokumentation for sygdommen. Det er medarbejderen selv, der betaler for lægeerklæringen.
Bliver medarbejderen rask, før den planlagte ferieperiode er ovre, har medarbejderen ret til i forlængelse af sin raskmelding at holde den resterende del af den planlagte ferieperiode, såfremt medarbejderen ved sin raskmelding giver arbejdsgiver besked herom.
Ønsker medarbejderen ikke at holde resten af ferien i forlængelse af sin raskmelding, skal medarbejderen møde på arbejde igen. Det gælder, selvom medarbejderen bliver rask inden for den periode, hvor medarbejderen skulle have holdt sin ferie.
Hvis det giver anledning til spørgsmål, kan I kontakte PLA på mail pla@dadl.dk eller telefonnummer 35448400.