Der gælder særlige regler for elever i forhold til ferie. En elev har ret til betalt ferie i 25 dage i det første og andet hele ferieår efter, at ansættelsesforholdet er begyndt. Du skal betale løn under ferien, i det omfang eleven ikke har optjent ret til løn under ferie/feriegodtgørelse hos en tidligere arbejdsgiver.

Ret til betalt ferie i det første ferieår efter ansættelsens start?

Om der er ret til betalt ferie i det første ansættelsesår afhænger af, hvornår på året eleven er startet.

Er ansættelsesforholdet begyndt inden 1. juli, har eleven ret til betalt ferie i 25 dage i det ferieår, der starter 1. maj. Starter eleven fx. 1. marts 2017, vil hun med virkning fra 1. maj 2017, have ret til 25 dages betalt ferie. Det samme er tilfældet, hvis hun starter 1. juni 2017, så er der også 25 dages betalt ferie at bruge af frem til ferieåret slutter 30. april 2018. 

Er ansættelsesforholdet derimod begyndt 1. juli eller senere, har eleven ikke ret til 25 dages betalt ferie i det ferieår, der startede 1. maj. Det vil sige, at du må trække eleven i løn, hvis hun vælger at holde ferie. Dog gælder det, at eleven har ret til 5 dages betalt ferie i dette ferieår, hvis du i perioden mellem 1. oktober og 30. april, vælger at holde praksis lukket under ferie. Det vil sige, at en elev, der ansættes 1. august 2017, ikke har ret til 25 dages betalt ferie i ferieåret fra 1. maj 2017 til 30. april 2018, men vælger du at holde praksis lukket i 5 dage i forbindelse med juleferien, er du forpligtet til at betale eleven løn under ferie i de 5 dage. 

En elev, der ikke har ret til betalt ferie fra dig, og som ikke har optjent ferie hos en tidligere arbejdsgiver, kan evt. have ret til feriedagpenge fra sin a-kasse. Eleven må derfor kontakte sin A-kasse for at høre om en evt. dækning af feriedage uden elevløn.

Ret til betalt ferie i den andet ferieår efter ansættelsens start?

Alle elever har ret til 25 dages betalt ferie i det andet ferieår efter ansættelsens start. Starter en elev fx 1. december 2016, har hun ikke ret til 25 dages betalt ferie i ferieåret 2016/2017 - se ovenfor - men hun får ret til 25 dages betalt ferie i det ferieår, der starter 1. maj 2018.

Optjent ferie hos tidligere arbejdsgiver
Har en elev optjent ferie hos en tidligere arbejdsgiver, skal eleven ikke have ferie med løn for disse dage, medmindre feriegodtgørelsen er mindre end elevlønnen. I så fald skal du betale eleven forskellen mellem elevlønnen pr. feriedag og feriegodtgørelsen pr. feriedag.

Er den optjente feriegodtgørelse pr. dag højere end elevlønnen pr. dag, holder eleven således ferie med optjent feriegodtgørelse. Det gælder dog kun for det antal dage, som eleven har optjent ferie til. For de øvrige feriedage eleven måtte være berettiget til efter ovenstående, skal du betale den fulde elevløn.

Feriefridage

Elever optjener feriefridage på lige fod med øvrige medarbejdere omfattet af overenskomsten.

Bortfald af ferieret
Det er en betingelse, at eleven er ansat i hele ferieåret. Ophæves uddannelsesaftalen, bortfalder den særlige ferieret.

Når elevtiden udløber
Hvis eleven fortsætter i praksis efter elevtidens udløb, har eleven krav på at få fuld løn som ”udlært” under ferie, der afholdes efter elevforholdet er slut. Hvis eleven derimod ikke fortsætter, og du skal afregne den ferie, hun har optjent hos dig, gøres det på baggrund af den løn, hun har tjent som elev.

Praktiserende Lægers
Arbejdsgiverforening

Kristianiagade 12
2100 København Ø
Tlf.: 3544 8400
E-mail: pla@dadl.dk


Åben for henvendelser

Mandag til torsdag: kl. 09:00 - 16:00
Fredag: kl. 09:00 - 15-00

Nyhedsbrev

Tilmeld dig PLA's nyhedsmail, så du automatisk får besked, når der er nyt fra PLA.

Dudal Webdesign